3de editie van het Iterij De Fuorman Teatstoernooi, de PC Teatsen, een groot succes

Zondag 19 juni 2022 vond voor de derde keer het Iterij De Fuorman Teatstoernooi plaats op de velden van kaatsvereniging Reitsje Him te Hurdegaryp. 57 deelnemers (21 vrouwen en 36 mannen) hadden zich ingeschreven, waardoor het maximumaantal van 60 deelnemers net niet werd gehaald. De opzet van het toernooi was dezelfde als de voorgaande jaren. De deelnemers gaven zich individueel op en werden door de commissie op kaats- en tenniservaring & kwaliteit ingedeeld, waarbij partners, eerste lijn familieleden en maten van de vorige editie niet bij elkaar in het partuur konden komen. Het partuur bestaat bij voorkeur uit 2 mannen en 1 vrouw. Door de grote schare van enthousiaste dames ontkwam de commissie er niet aan om twee parturen met 2 vrouwen en 1 man samen te stellen. Ook dit jaar is de conclusie dat deze opzet bijdraagt aan een spannend en onvoorspelbaar toernooi met veel wedstrijden die tot op het laatste punt beslist moesten worden.

Anders dan tijdens de vorige editie waren de weergoden ons gunstig gezind. In de vroege ochtend was er regen in overvloed gevallen in combinatie met onweersbuien, maar vanaf 7.00 uur bleef het droog en kwam het zonnetje zo nu en dan achter de wolken tevoorschijn. Ideale weersomstandigheden voor een potje teatsen. Om 9.30 uur werd het toernooi geopend en konden de eerste ballen geslagen worden. Helaas was er dit jaar ook een pechvogel in de vorm van Sido van der Meulen. Zijn toernooi duurde slechts een klein half uurtje. Bij een actie om de teatsbal te keren schoot het in zijn lies. Verzorgster, en tevens tegenstander, Tialda Zwart kon een vervolg van Sido niet bewerkstellen. De organisatie neemt de tip mee voor volgend jaar om het toernooi te starten met een gezamenlijke warming-up om op deze wijze de kans op een blessure te verkleinen. Gelukkig voor het toernooi konden de maten van Sido (Hinke Dijkstra en Maeike Poelstra) het toernooi vervolgen met onze reservekracht Paul van der Weide.

Met 19 parturen had de commissie gekozen voor 4 poules (3 poules met 5 parturen en 1 poule met 4). Op vijf velden konden de wedstrijden worden afgewikkeld. Op het reserveveld 5 werden wedstrijden uit de vier poules gespeeld, zodat er een behoorlijk aantal wedstrijden in de hoogste versnelling kon worden afgewikkeld. Dit jaar ging er veel minder tijd verloren aan de uitleg van de regels. De deelnemers zijn inmiddels volleerde teatsers geworden, maar hierdoor worden de wedstrijden wel spannender en duren ze simpelweg langer. Zo kon het dat we pas om 16.00 uur de eindstand in de poules konden opmaken. En na een discussie over de puntentelling; houden we het aantal gewonnen eersten aan (kaats- maar ook teatsregels) of kijken we naar de winst van het aantal wedstrijden (tennisregels) konden we ons opmaken voor 4 kwartfinales, waar de nummers 1 en 2 uit de poulefase zich voor hadden gekwalificeerd.

Drie van de vier kwartfinales moesten beslist worden aan de hand van een 11de eerst, waarbij het partuur van Sarah Jellema, Erik van der Veen en Esther Poelstra met alles aan de hang wist te winnen van Daniël Beimers, Ibo Tamminga en Pytsje Pasma. In de andere kwartfinale werd het partuur van Mark Lettinga, Richard van der Meer en Geertruida Santhuizen getroffen door een blessure, waardoor Mark verder ging met zijn linkerarm in plaats van zijn favoriete rechterarm. Een ongelijke strijd bleek ook op het veld. Wellicht houdt de commissie bij de volgende editie rekening met de wens van dit koppel om nog een keer in dezelfde samenstelling te mogen aantreden.

Het toernooi vervolgde met de halve finales. Waar de kwartfinales bol stonden van spektakel en spanning ontbrak dit in de halve finales, waardoor het partuur Sarah Jellema, Erik van der Veen en Esther Poelstra en het partuur Dennis Dijk, Dennis Oegema en Ingrid van der Veen genoegen moesten nemen met gedeelde derde prijs; van harte gefeliciteerd!

Rond de klok van zessen konden de uitgeschakelde deelnemers en het publiek zich te goed doen aan het buffet, klaargemaakt door cateraar De Steeg. Ook dit jaar was het eten van zeer goede kwaliteit.

Tijdens het eten gaf hoofdscheidsrechter Kees van der Veen echter wel het sein voor de aanvang van de finale. Het partuur Jan Jelle Jongsma, Auke Pieter Vos & Lisan Kingma (JVK) mocht net als in de poulefase het teatsperk betreden tegen Joost Willekes, Wilco van der Heide & Sandra Korporaal (WHK). In de poulefase werd het 5-5 en 6-4 voor het partuur JVK, maar in de finale werd het nog meeslepender. De spanning van de finale had in eerste instantie consequenties voor de foutenlast. Met name de opslag ging meerdere keren uit, maar nadat de parturen de spanning onder controle hadden en waren gewend aan de ambiance van een finale steeg de kwaliteit van de wedstrijd. Het publiek, dat ook deze keer intens meeleefde, kreeg waar voor haar geld. JVK nam een 2-0 voorsprong zag WHK terugkomen tot 2-2 om daarna weer uit te lopen naar 4-2. Maar net als in eerdere wedstrijden, waarbij er maar liefst zes keer op ‘e dea’ (in tennistermen matchpoint tegen) werd gestaan, wist WHK ook nu de rug te rechten. Met spectaculaire punten, een hevige discussie met scheidsrechter en het publiek, werd de achterstand omgebogen naar een voorsprong van 5-4. Maar ook het partuur JVK wilde van geen wijken weten en sleepte er een allesbeslissende 11 earst uit.
Om de climax compleet te maken werd het zelfs 6-6 en na een goede opslag van Wilco kon het partuur JVK na schitterend tussenspel een dikke teats produceren. Helaas werd de opslag uitgeslagen, waardoor Wilco van der Heijde, Sandra Korporaal en Joost Willekes de derde editie van het PC Teatsen wisten te winnen. De schitterende kransen zijn de ultieme beloning en de twee heren en dame mogen zich een jaar lang Fuormannen en Fuorfrou noemen.

Na de finale kon iedereen zich weer volledig richten op het eten en werd er onder het genot van vele drankjes teruggeblikt op een geslaagde teatsdag, werden meningsverschillen uitgesproken en bijgelegd en werd er smakelijk gelachen en uitgebreid stilgestaan bij de verschillende mooie momenten van de derde PC Teatsen. Net zoals bij de voorgaande edities werd er tot slot door de vele deelnemers en vrijwilligers de handen uit de mouwen gestoken om het hiem van Reitsje Him zo goed en schoon mogelijk achter te laten.

De commissie bedankt alle deelnemers, de toeschouwers voor hun deelname en aanwezigheid. Een speciaal woord van dank gaat uit naar de hoofdsponsor Iterij de Fuorman, Cateraar De Steeg, Kransenmaker Sita Vriesinga, de barbezetting door Akke Hemrica en Ypie Tamminga, verzorgster Tialda Zwart, de foto’s van de familie Tamminga, hoofscheidsrechter Kees van der Veen en chef lijnenlegger Sjirk van der Meer.

Graag tot de volgende keer waarbij we als commissie lering hebben getrokken uit deze editie en zodoende de vierde PC Teatsen tot in de puntjes kunnen voorbereiden.

Met sportieve groet,

Daniël Beimers
Richard van der Meer
Dennis Oegema
Joost Willekes