Iterij de Fuorman PC Teatsen 2021

Zondag 29 augustus 2021 werd het Iterij De Fuorman PC Teatsen georganiseerd in Hurdegaryp. 60 deelnemers, verdeeld over 20 parturen, streden om de krans en om de eer een jaar lang Fuorman en Fuorfrou van Hurdegaryp genoemd te mogen worden.

1.

Theo Meeuwsen
Mark Hoeben
Hinke Dijkstra

2.

Friso Jorna
Leon Kingma
Ingrid van der Veen

3.

Daniel Beimers
Winand Nota
Carola Vergouwe

3.

Sander Schriemer
Dennis Soepboer
Linda Tamminga

Mark Hoeben, Hinke Dijkstra en Theo Meeuwsen

De eerste PC Teatsen, een terugblik

Op 1 augustus jl. werd de inschrijving geopend voor de eerste PC Teatsen (PCT). Drie dagen later was het maximale deelnemersveld van 40 mannen en 20 vrouwen met succes gevuld en kon de reservelijst worden opgehangen. Zo bleek de relatief nieuwe sport Teatsen op de juiste wijze te zijn geïntroduceerd in de gemeente Tytsjerksteradiel. Met ook dit jaar Iterij de Fuorman als hoofdsponsor vond de PCT plaats op zondag 29 augustus op het kaatsveld van K.V. Reitsje Him te Hardegarijp. In de week voorafgaand aan het PCT werd er nog een oefenavond georganiseerd, waar ruim 30 deelnemers aanwezig waren om alvast in de juiste vorm te geraken. De loting vond in het geheim plaats en in de dagen en zelfs in de nacht van 28 augustus op 29 augustus was de commissie blij dat ook de reservelijst goed gevuld was. Uiteindelijk stonden er 18 gemengde parturen en 2 herenparturen op het wedstrijdschema. Verdeeld over 5 velden werd er om 9.30 uur gelijktijdig de eerste bal geslagen. Onder het toeziend oog van hoofdscheidsrechter Kees van der Veen werden de in totaal 37 wedstrijden in goede harmonie en sportiviteit afgerond.

Tijdens de loting werd het voor de commissie al snel duidelijk dat de parturen aan elkaar gewaagd zouden zijn en dat de vorm van de dag allesbeslissend was. Met de aanwezigheid van drie wereldkampioenen en 2 voormalig wereldkampioenen was het dan ook een sterk deelnemersveld. Helaas waren de weergoden niet in de juiste vorm, maar daar gaven de deelnemers niks om. Ook Hygieia, de godin van de gezondheid, was één deelnemer net als vorig jaar minder goed gezind. Rob Posthumus viel vorig jaar geblesseerd uit en bij aanvang van de tweede poulewedstrijd trof hem ook dit jaar het noodlot. De hulp van Theo Boersma, hoofd verzorging, mocht niet baten. Het was duidelijk: Rob kon niet verder. Met een beetje creativiteit werd er een gelijkwaardige heer opgesteld en kon ook deze poule worden afgerond.

Tot aan 14.00 uur werd er op het scherpst van de snede geteatst en bleek elk earst belangrijk om de poulefase te overleven. Er was slechts één poule waarin de winnaar alle drie de wedstrijden had gewonnen, in de andere vier poules moesten de earsten voor én de earsten tegen worden geteld. Waarna de balans kon worden opgemaakt voor de kwartfinales. Niet alleen de poulewinnaars gingen door, maar ook de drie beste nummers 2. Man man man, de commissie heeft drie keer moeten nakijken of het minieme verschil toch echt klopte. Toen de kruitdampen van de poulefase waren opgetrokken, bleek dat de PCT al afscheid moest nemen van 3 van de 5 aanwezige (ex) wereldkampioenen. Dit om maar aan te geven hoe verrassend de uitkomst in het Teatsen kan zijn. De regerende kampioenen Sander Schriemer en Thijs Visser (Ilse Fridsma was afwezig in verband met de komst van een toekomstig teatskampioen) hadden zich ook met hun nieuwe teamgenoten geplaatst voor de kwartfinales. Thijs Visser moest in deze ronde aan de bak tegen Hinke Dijkstra, Theo Meeuwsen en Mark Hoeben. Laatstgenoemde werd de dag ervoor nog enthousiast gemaakt door diverse commissieleden opdat we niet in bezettingsproblemen kwamen. Mark accepteerde de late uitnodiging en stond de volgende dag zijn mannetje op het teatsveld. Team Visser, verder bestaande uit Rick de Groot en Jeroen de Jong, kregen een matchpoint, maar dolven uiteindelijk na een spannende strijd op 5-5 6-4 het onderspit. De ontmoeting tussen commissieleden en regerend wereldkampioenen Daniël Beimers en Joost Willekes was een opmerkelijke. Met de stand van 5-0 6-0 liet partuur Beimers (met Carola Vergouwe en Winand Nota) er geen gras over groeien en plaatste zich zo met gemak voor de halve eindstrijd. Aan de andere kant van het schema was de minst goede nummer 2 verrassend sterker dan de winnaar van Poule B. Friso Jorna, Leon Kingma en Ingrid van der Veen trokken aan het langste eind tegen Jasper Annema, Jan Herman Kooistra en Maaike Posthumus. Sander Schriemer zorgde er samen met Dennis Soepboer en Linda Tamminga voor dat hij voor de double kon gaan. Team Mark Uijttenboogaart, Ronald de Boer en Judith Meeuwsen konden hier geen verandering in brengen.

Vervolgens was het tijd voor de halve finales. De kwaliteit van het teatsen ging omhoog, geen excuses meer, maar gewoon de kop ervoor. Het werden twee mooie potten en door de ogen van de neutrale toeschouwer kwam het tot een verrassende finale. De strijd der geliefden werd in het voordeel beslist van Hinke Dijkstra die samen met haar mannen van de dag, de verrassende overwinning uit het vuur sleepte tegen haar verloofde Daniël Beimers en teamgenoten. En ook de andere halve finale ging niet de kant op van de favorieten. Leon, Ingrid en Friso sloegen Sander, Linda en Dennis uit het toernooi, zodat er 6 nieuwe teatsers het finaleveld mochten betreden.

De finale ging lange tijd gelijk op, maar beetje bij beetje kregen Theo, Hinke en Mark het betere van het spel en gaven hun voorsprong niet meer weg. Zo werd de eerste PCT gewonnen door het partuur van ‘the Tower of Power’ Theo Meeuwsen, invaller Mark Hoeben en Koningin Hinke Dijkstra. De meer dan verdienstelijke tweede plek was voor Leon Kingma, Friso Jorna en Ingrid van der Veen en zij bewezen dat de teatsers niet altijd ervaren tennissers hoeven te zijn. Hulde voor deze prijswinnaars.

Rond de klok van 18.00 uur werd de laatste teatsbal geslagen, de prijsuitreiking kon direct na afloop plaatsvinden. De winnaars werd een mooie krans omgehangen en kregen een telegraaf als blijvend aandenken mee naar huis. Tijdens deze afsluiting konden de vele vrijwilligers worden bedankt die dit mooie evenement mogelijk weten te maken.

In willekeurige volgorde noemen we ze hieronder op:

  • Theo Boersma
  • Willem Boelens
  • Sjirk van der Meer
  • Kees van der Veen
  • Iterij de Fuorman
  • Jan en Akke Hemrica
  • Catering De Steeg

Na het officiële gedeelte konden de deelnemers en het publiek genieten van een heerlijke gevarieerde maaltijd van Catering De Steeg die ook gedurende de dag de lege magen kon vullen met mosterdsoep, verse gevulde broodjes of een heerlijk broodje bal.

Toen iedereen seat worn was werd het credo vele handen maken licht werk in praktijk gebracht en werd het voetbalveld van De Warren weer keurig achtergelaten. De commissie kijkt wederom terug op een zeer succesvolle start van de PC Teatsen. Menig deelnemer zal lang last hebben gehad van kleine en grote pijntjes. Wij hopen dat het jullie niet weerhoudt om je enthousiasme over het Teatsen te laten beïnvloeden en hopen jullie, snel, weer bij de volgende teatsgelegenheid te treffen.

Met sportieve groet,
Daniël, Dennis, Jasper, Joost en Richard